Tisdag

Skola, RKU-möte och bosnisk folkdans. Så har min dag sett ut. Allt är som "vanligt" igen. Ingen praktik längre, jag blir ledsen. Saknar alla ungdomar och alla anställda, saknar familje-känslan jag hade där. Nu är det bara stress, stress, stress. Men alla fina människor runtom mig gör att allt känns bättre. Nu pratar jag med Ajla, Erol och Anes på Skype. Så jobbiga men samtidigt roliga, det behövs i vardagen. 
 
 

Jag har en dröm

Eller jag har flera drömmar. Men idag så ska jag skriva om en av de största drömmarna, som kommer att bli verklighet sommaren 2014. Jag vill sprida dancehallen, inte bara i min lilla stad Norrköping, utan i min hemstad i Bosnien, Mostar och i flera städer runtom i Bosnien. Men jag tänker börja i Mostar!
 
Som jag skrev för några dagar sedan så är bosnier (eller, ja, jugoslaver överlag) helt inlåsta i sin egna kultur. Men det börjar gå framåt nu. Jag ser att det finns mycket reagge och dancehall-musik där och de har precis öppnat en ny och fräsch dansskola i Mostar! Mina föräldrar var i Mostar för ca en månad sedan, de gick in i den dansskolan för att få ett visitkort. Det visade sig att pappas vän ägde stället och han var väldigt intresserad!
 
Jag har redan börjat planera vad jag ska lära ut och vilka dancehall-dansare och andra dansare som jag ska ha med dit. Jag ska knappt ta betalt och det ska bli underbart. Jag längtar. 
 
Bild från Mostar 2013
 
Bild från ett summer jam med ViBE! Det här är verkligen något jag brinner för. Att dansa. Att visa vad riktig dancehall här. Att prata med andra dansare. Att inspirera människor, inte bara till att dansa. Utan till att tro på deras passion, deras drömmar. Vad brinner ni för?
 
 
 
 

Inköp i Bosnien

 
 
 
 
 
 
Trodde verkligen inte att det skulle bli så mycket shopping i Bosnien eftersom att vi var i Sarajevo. Där brukar jag inte hitta saker i min stil, men icke sa nicke! Man kan ju kombinera olika stilar och jag är lite inne på det cleana nut - kavajer och basfärger. Men shoppade mest i Mostar, för där finns det mer saker som är i min stil. Är i alla fall väldigt nöjd med mina inköp. Har fler saker som jag vill visa upp faktiskt (glömde fota). 
 
 
 
 
 
 
 

Onsdag

Spenderat dagen med alldeles för långa samtal med föräldrarna, men de var nyttiga för våran relation och vårat sätt att kommunicera på. Det är viktigt att jobba på relationerna mellan sina nära och kära tycker jag! Sedan blev det praktik ett par timmar, blev mycket bus där och jag kommer att sakna den platsen. Känner mig some en del av en mysig familj där. Sedan kom jag hem och tog det lugnt. Har pysslat lite med min bok där jag sparar kvitton, tågbiljetter, godispapper m.m från minnesvärda resor/äventyr. Riktigt kul att titta i den eftersom att det var en dagbok förut, känner mig nostalgisk ikväll, lol. 
 
Såhär ser en sida ut t.ex.
 

♥ Kärlek ♥

Alla långa telefonsamtal som får mig att börja rodna. Som får mig att le. Som får mig att känna mig speciell och omtyckt. Finns bara en person som får mig att må såhär, och det är du ♥

Dududu ♥

 
När du gör allting så mycket bättre. Är sådär löjligt lycklig för att jag har dig. 
 

Höstdepphet

Känner att ångesten börjar komma. I början är det alltid gosigt med höst. Alla färger och solen som tittar fram ofta. Men nu börjar det bli mörkt på morgonen och på kvällen, solen tittar inte fram så ofta och det är grått om dagarna. Tröttheten hälsar på och då kommer alla känslorna på en och samma gång (Gessle is the shit). Är så känslosam som person också, mina humörsvägningar är inte roliga att handskas med heller. Förlåt alla vänner och familjemedlemmar som har fått handskas med dem. 
 
Svackorna kommer då och då med, men det är viktigt att prata med sina nära och kära när man känner så. Jag är så dålig på det, gillar aldrig att gå fram till folk och bara "hej, jag mår dåligt". Gillar att få frågan istället, för att se om personen verkligen bryr sig på riktigt. Men ta hand om er och varandra i höstmörkret och vintermörkret nu, det behövs. Gör det bästa utav saken. Stay positive. Mycket kärlek till er ♥♥♥
 
 
 
 
 
 

Dzaba svi smo isti, svi smo ista govna

Önskar att jag kunde vara på det här humöret idag:
 
Men det är jag inte. Idag är jag arg. Trött på trångsynta människor. Trött på människor som inte accepterar andra människor för att de är sig själva. Då pratar jag om homfober, nationalister, nazister och rasister. Jag har växt upp i en kultur där det är fullt med nationalister, men min far lärde mig alltid att acceptera andra människor för deras personlighet, hur de är som personer, inte för deras religion eller för deras ursprung. Mina föräldrar uppfostrade mig rätt, men det verkar inte som att andra har samma tänk. Det gör mig förbannad och det kan förstöra hela min dag. Jag blir så ledsen. Idag är det en sådan dag, men jag hoppas att det blir bättre senare.
 
Jag är alltid öppen för andra kulturer, det är så himla roligt. Jag dansar bosnisk folkdans, dancehall som kommer från Jamaica och så dansar jag lite allt möjligt inom alla gatustilar - house, popping, hiphop, locking är sådant som jag tränar med min dangrupp ViBE. House är inspirerat av stepp, salsa och afrikansk dans t.ex. B-b-baaam- tre kulturer i en smäll! I skolan läser jag Global Profil och där får vi läsa om allt globalt i världen, kulturer, händelser, politik m.m. Jag är född i en bosnisk familj, men vi bor i Sverige. I det här landet finns det mycket mångkultur. Du kan gå in till stadens centrum och så hittar du flera danslokaler, musikskolor m.m. Det är likadant i Bosnien men de lär ofta bara ut sin egna kultur (fast det börjar gå framåt nu, jag ska undervisa i dancehall där nästa sommar, det ser jag fram emot). Jag älskar att jag har så mycket kultur runtom mig, ögonen öppnas för världen. Jag vill att människor ska öppna sig för andra kulturer, men också veta om sin egna kultur. Men var aldrig instängd i din egna kultur. 
 
 

Nya vänner

 
För snart en månad sedan åkte jag till Bosnien tillsammans med min bosniska dangrupp. Vi hämtade lite ungdomar i Motala och i Mjölby. Två av de personerna var Anes och Erol. Jag hade pratad med Erol på Facebook tidigare och jag hade fått fina komplimganfer för att jag tydligen är en swagger, Anes kände jag inte innan. Men jag visste inte om Erol kände igen mig så jag sa ingenting. Det var väldigt pinsamt och jag tyckte att han var konstig. Men efter ett tag, när jag nämnde min dans, så sa han att jag var grym (tack brate) och så började vi prata. Han var väldigt roligt och konstig på ett bra sätt. Anes satt bredvid honom och log eftersom att han var lite blyg och Erol tar ganska mycket plats.
 
Men Anes var riktigt rolig fast på ett elakt sätt med. Varenda gång jag satte mig bredvid honom och vi skulle lyssna på musik så satte han på "Move Bitch" i hörlurarna och sa att låten var till mig. Jag, Anes Erol, Zijad och Ajla umgicks ofta under den här resan. Det var de som gjorde resan rolig. Riktigt härliga människor. Fick en sorts syskon-kontakt med Erol så fort vi kom fram i Bosnien. Vi bråkade till och med. Men snälla killar är de ändå. Massor av kärlek till er. Är du nöjd nu Erol? (Han är en attention-hoe). 
 
 
 
 

Supreme

 
 
 
 

Workshop with Queen Latesha

 
 
Efter ett tag kom vi fram och då blev det en svettig, lärorik och rolig dancehall-workshop! Det var grymt. Fick träffa massor av grymma dansare från Stockholm med, det är det här som är så jäkla kul med att vara dansare. Längtar tills One Knock och IDC.
 
 
 

On di road

 
 
Åkte till Stockholm igår för workshop med Queen Latesha! Maxines pappa var så snäll så han skjutsa oss, då slipper man stressa över busstider etc.
 
 
 

Pluggis

Är så kulturell (som Amanda brukar säga) så att jag sitter på Norrköpings stadsbibliotek. Gör klart lite skolabeten. Det är skönt här. Man hör några bosnier som spelar schack (mångkultur check), vattnet som rinner i fontängen (kissnödig check) och lite tyst småprat på svenska överallt (nej det är inte bara invandrare här Åkesson). Väntar in Helena som ska komma om cirkus (cirka) en timmus (timma).
 
 
Det här är en asbra bok, läs den!!!
 

Onsdagen den trettonde november

 
 
Praktik ett tag sedan så ska jag åka hem och fixa lite saker här! Efter det blir det engelska och fika med min Helena. Idag är jag glad.
 
 
 

Inköp

Två ramar!

Blommiga byxor och basboll-tröja

 
 
 
 
 

Smink

 
 
 
Tänk så mycket ett par lösögonfransar kan göra. Kände för att vara lite extra fin i fredags.
 
 
 
 

Igår

 
 
 
 
 
 
 

Tisdagen den 12 november 2013

 
Kom hem från praktiken runt 21.00. Tuff dag idag avslutades med lite kvällsmat och dancehall-pluggande. Nu ska jag ta en dusch, sen blir det att sova.
 
 

Högskole-Ruvejda

Under högstadiet så börjat man hitta sig själv. Det försökte jag. Nu när jag har gått halva tiden på gymnasiet så känner jag att jag har hittat mig själv, jag har kommit fram till att jag är en dansare. Min stil har ändrats genom åren så jag tänkte dela med mig av lite fina *host* bilder.
 
 
 
 
 
 
I början så brydde jag inte mig om utseendet ett dugg. Jag gick i det jag kände mig bekväm i, osminkad också, i mitt lockiga hår. Någon gång så kunde jag platta håret. När jag la upp bilder på internet så var jag verkligen TVUNGEN att skriva att jag var osminkad, och jag var expert på att ta bilder när jag nös.
 
 
 
 
 
 
 
 
En period så fick jag för mig att pärlarmband till armvecken var snyggt. Hattar tyckte jag om också. Vet att jag planerade att göra en bikini av pärlor med, haha. Jag tyckte också om att hänga på Kunskapsskolans handikappsanpassade toaletter med Emely, Olivia och Julia. Skoja runt i Gamleby. Bära glasögon med fönsterglas i, fintfint.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sedan upptäckte jag löshår och smink, haha. Gillade att vara simpel en period. Kavajer, t-shirts, byxor och kanske ett par klackar till det. Bassmink med lite mascara, eyeliner och läppstift. Det här var i alla fall helt okej.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sedan blev det dreads och lite metalhead-stilen/streetwear-stilen (de går ju in i varandra). Nu har jag lite mer streetwear-stilen men jag kan få ryck och se lite mer metalhead ut med, speciellt om jag ska på spelningar. Sitter här och kollar på gamla bilder, snart blir det dancehall.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredag

 
 
Skola, praktik och Idol-mys.
 
 
 

Lördagskväll

 
 
 
 
Mys på praktiken och mys hemma. Det behövdes i det här dåliga vädret. Viktigt med närhet då.
 
 
 
 
 

Första dagen

Brukar alltid vara nervös men uppspelt för en ny praktikplats och nya människor. Jag trivs redan på den här praktikplatsen, skulle kunna tänka mig att jobba här, länge.
 
 
 
 

Tisdagen den femte november 2013

Igår så tog jag spårvagnen in till stan för att möta upp Julia. Sedan så gick vi en runda på stan innan vi kollade på Mika Loffnes föreläsning Lever mitt liv. Den här människan lever sitt liv på sin egna skörd, folk ifrågesätter det med frågan "Hur orkar du?" men hon orkar, eftersom att hon brinner för det. Precis som att jag orkar dansa flera timmar i rad, i flera dagar i rad, jag orkar nöta danssteg och kolla på massor av dansvideos dag ut och dag in. Jag blev väldigt inspirerad. Tog en fika med mina underbara Julia och träffade lite härliga vänner på fiket med.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Erykah Badu - Twinkle

"I don't have to tell you things aren't good. Everybody knows the most things aren't good. We know our air isnt fit to breath and the food isnt fit to eat. Young punks are running the street no one knows what to do and there is no end to it. 

The dollar by the pennies worth the banks are going under coppers (cops) keeping a gun under the counter. We sit watching our idiot boxers while some local anchorman tells us that today they have found 18 murders and 80 violent crimes as if that were the way things are supposed to be. We know time is bad, worste than bad. 

People are crazy, it's like everything everywhere is going unly mad so we never leave our homes. We sit and comfy abodes while the world is getting smaller and saying "C'mon, at least leave us alone in our family rooms. Let me have my microwave, flat screen and 20 inch wheels... just leave us alone!!!" But I'm not gonna leave you alone. I want you to get angry! I don't want you to write, I don't want you to protest, I don't want you to write to your senator, because I don't know what I want you to tell them.I don't know what to do about the recession and the inflation and the crime industry. All I know is you got to get MAD, you've got to say "I'M A HUMAN BEING GOD DAMN IT. MY LIFE HAS VALUE.."
 
 

 
 

Produktivitet och eget spa

 
 
Gör det jag älskar när jag är trött - tar ett bad, flätar håret och virar runt en halsduk runt det, målar tånaglarna och skriver med människor jag tycker om. Idag har jag varit hemma och gjort saker som jag inte har hunnit med p g a skolan och Bosnien. En produktiv dag som slutade perfekt. Imorgon startar praktiken, fast jag är ledig och börjar på onsdag. Välbehövligt. Perfekt. 
 
 
 
 
 

Bosnien i instagram-bilder

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu har jag äntligen varit i Bosnien själv med mina närmaste vänner. Fast vi hade vuxet sällskap, men det kändes verkligen inte som det. Den här resan innehöll god mat, vattenpipor, shopping, skrattanfall, tårar (både av glädje och sorg), irritation (Ajla ska känna sig träffad), många nya vänner, värme och konstiga saker (Irma ramla in i en brunn  och vi åt hemma hos en av busschaufförerna mitt ute i ingenstans. Underbar resa. Snart kommer bilder/filmen från resan dit och resan där.
 
 
 
 
 

RSS 2.0